בטווח של גיל 0-3 תינוקות ופעוטות מכניסים חפצים לפה בתדירות די גבוהה. מדובר בשלב התפתחותי חשוב הנדרש למספר מיומנויות חשובות כגון אכילה. אך מה קורה כאשר ילד מכניס חפצים לפה אחרי גיל 3? מדוע זה קורה ומה עושים?
הפה והתפקוד שלו, הוא אזור בגוף המכיל בתוכו מיומנויות מטוריות, מיומנויות חושיות, מיומנויות קוגניטביות וכמו כן משקל רגשי משמעותי ביותר, דבר שאי אפשר להגיד על רוב האיברים האחרים בגוף. לכן, קיימת קשת רחבה ומגוונת של סיבות לקשיים באכילה אצל ילדים וכמו כן סיבות רבות להכנסת חפצים לפה לאחר גיל 3.
אז ריכזתי לכם כמה סיבות אפשריות-
ביטוי למצוקה- למעשה הכנסה של חפצים לפה מעל גיל 3 יכולה להצביע לנו על מצוקה כלשהי (גם אם היא קטנה). הילד לא בהכרח מצליח לעבד אותה, כלומר לא יודע להסביר לעצמו או לסביבה מה קשה לו. המצוקה יכולה להגיע מתוך מצב רגשי מסוים כגון מתח וחרדה (לדוגמה כתוצאה משינויים בחייו), יכולה להגיע ממש מתוך מערכת העצבים (כמו הצפה חושית) או אפילו מחולי. ההכנסה לפה היא יכולה להיות ניסיון להרגעה וויסות אבל לא בהכרח.
השפעה על רמת עוררות- עוררות (arousal) היא בעצם מצב של מערכת העצבים, ברגע שהעוררות היא אופטימאלית מתאפשרים לנו למידה, תקשורת, קשב ועוד. ברגע שרמת העוררות שלנו נמוכה ועלינו לתפקד נרצה להרים אותה, ברגע שאנחנו נמצאים במצב של עוררות יתר נרצה להוריד אותה. כולנו עושים את זה בלי לשים לב באופן תדיר. יהיו ילדים שהכנסת חפצים לפה תורמת להם בשמירה על רמת עוררות ברמה שתאפשר להם תפקוד מקסימאלי, לדוגמה- ילדים שלועסים חפצים בזמן מפגש בגן או בזמן צפייה בטלויזיה
פרופיל חושי של חיפוש גירויים- יהיו ילדים שאוהבים וזקוקים לגירוי מתמיד. אותם ילדים אוהבים גירויים חזקים או שפשוט רק ככה הם מרגישים אותו. הם אוהבים שחושיהם מופעלים כל הזמן ובמקביל. אלו ילדים שנראה אותם לאורך כל היום עם חפצים בפה ללא תלות בסיטואציה. אוהבים לאכול חולצות ושרוכים.
בשביל להבין מה הסיבה שילדכם מכניס חפצים לפה ואיך לעזור לו אני ממליצה לפנות למרפאה בעיסוק. למרפאה בעיסוק יש את היכולת להסתכל על התמונה הרחבה, להבין את התפקוד היומיומי של הילד, לנתח מתי ואיך הילד עושה זאת ואיך ניתן לעזור לו. לעיתים יהיה צורך בטיפול ולעיתים יהיה ניתן לעזור על ידי הדרכה ממוקדת להורים.
מוזמנים לפנות במידה וזקוקים לעזרה בתחום.
Comments