ויסות חושי נהיה מונח שגור והרבה פעמים משתמשים בו באופן לא מדויק.
אז נתחיל בהסבר פשוט על מה זה בכלל ויסות חושי. ויסות חושי הוא חלק קטן מתהליך גדול שנקרא עיבוד מידע/ עיבוד חושי. בתהליך הזה של עיבוד המידע בעצם אנחנו קולטים מידע מהסביבה או מתוך הגוף שלנו, אותו מידע עובר עיבוד במוח (מה הרגשתי, איך הרגשתי, כמה הרגשתי? איך מגיבים לגירוי הזה?) ואז למעשה נוצרת תגובה כלשהי לגירוי. לדוגמה- תחושה של קירקור בבטן, המוח שלי מעבד את זה כרעב, כתגובה אני הולכת לאכול. דוגמה נוספת, שמעתי רעש, המוח שלי עיבד את זה שזה בלנדר כתגובה אני מתרחקת מהרעש או הולכת לבדוק מה מכינים.
אז ויסות חושי הוא מעין תת תהליך בכל התהליך הזה של עיבוד המידע, הוא העצם אחראי על העוצמה והתדירות של הגירוי שמתקבל. העוצמה והתדירות האלו משתנים מאדם לאדם אך ויסות חושי יש לכולנו!
לכולנו יש העדפות חושיות ופרופיל חושי משלנו- אנשים שלא אוהבים חול לעומת אנשים שמתפלשים בחול. אנשים שרואים כל לכלוך קטן ברצפה לעומת אנשים שלא שמים לב לבלגן, אנשים שאוהבים טעמים חזקים לעומת אנשים שרגישים לחריף.
אז מתי אנחנו מגדירים שיש קושי בויסות חושי?
כאשר אנחנו רואים פגיעה בתפקוד היומיומי. מה הוא תפקוד יומיומי של ילד? יכולות המשחק שלו, יצירת קשרים חברתיים, השתתפות בסדר היום במסגרת החינוכית, אכילה ועוד. חרוב אצל ילדים עם קושי בויסות החושי אנחנו נראה גם תגובה לא פרופציונאלית לגירוי שנגרם ולאורך זמן. יהיו ילדים עם תגובתיות יתר לגירויים וירגישו אותם בעוצמה חזקה וילדים עם תת תגובתיות שיהיו זקוקים לגירוי חזק על מנת שהוא יירשם במוחם.
מה עושים כאשר חושדים בקושי בויסות החושי?
פונים למרפאה בעיסוק לצורך הערכה וטיפול. מרפאים בעיסוק הינם בעלי הבנה מעמיקה של מערכות החוש והשפעותיהן על תפקוד האדם, ולכן יכולים להעניק את הטיפול המותאם ביותר. שימו לב לאיזה איש מקצוע אתם פונים ותבררו על ההכשרה שקיבל על מנת לטפל.
מה תעשה המרפאה בעיסוק?
הטיפול אצל המרפאה בעיסוק כולל אבחון והערכה על מנת לדייק את הקשיים של הילד. הטיפול כולל לרוב הדרכה להורים ולסביבה, התאמות בסביבה, חשיפה איטית והדרגתית לגירויים שונים, או מתן גירוי חושי לו הילד זקוק. כמו כן, יהיו פעמים בהם יהיה צורך לבנות תכנית סנסורית, או סדר יום חושי על מנת להיטיב עם הילד. כל זה בליווי וטיפול של מרפא בעיסוק בלבד.
מוזמנות לשאול שאלות
ריפוי בעיסוק, מרפאה בעיסוק, מרפאה בעיסוק ברחובות, ליווי התפתחותי
Comments